Innovatieve aanpak SROI: Basisschoolleerlingen betrekken
Onlangs kregen leerlingen van basisschool De Maasparel uit Stevensweert een rondleiding over de bouwplaats van het project ‘Reconstructie Oude Kern Stevensweert’, in het bijzijn van wethouder Sjors Blomen. Aannemer BLM Wegenbouw geeft zo op een innovatieve manier invulling aan de SROI-opdracht van de gemeente Maasgouw. Een stap die navolging verdient, aldus gemeentelijk projectleider Luc Graus: “Dat dit een inspiratie mag zijn voor andere gemeenten!”
De gemeente Maasgouw heeft in het project ‘Reconstructie Oude Kern Stevensweert’ ruimte gelaten om op een innovatieve manier invulling te geven aan SROI. Voorheen werd dit vaak gedaan door mensen ‘met afstand tot de arbeidsmarkt’ een tijdelijke baan aan te bieden. SROI was namelijk vooral gericht om mensen zonder werk aan een baan te helpen. Deze regeling stamt uit een tijd met een hoge werkloosheid.
Een belangrijke reden om SROI anders te benaderen is dat het in de praktijk moeilijk is om mensen een baan aan te bieden op basis van SROI. Bij veel projecten kan de aannemer niet voldoen aan de SROI-verplichting omdat er simpel te weinig werklozen zijn die geschikt zijn voor een baan in de infrastrutuur, voornamelijk doordat de werkloosheid gedaald is de afgelopen jaren. Door op een andere manier te kijken naar het begrip 'mensen met afstand tot de arbeidsmarkt' voldoen niet alleen studenten civiele techniek, maar ook middelbare scholieren en zelfs basisschoolleerlingen aan de kwalificatie SROI. Het resultaat is dat het budget zinvoller besteed wordt en uiteindelijk leidt tot meer vakmensen in de techniek.
Het was deze innovatieve insteek die ertoe leidde dat BLM Wegenbouw, RA+ Ingenieurs en Gemeente Maasgouw leerlingen van basisschool De Maasparel in Stevensweert ontvangen op hun project. De kinderen werden rondgeleid en kregen van alles te horen over de duurzame, klimaatbestendige herinrichting van de historische kern van Stevensweert. Van het ontgraven van de grond tot het aanleggen van het riool, en van het opbreken van de bestrating tot het aanbrengen van de nieuwe verhardingen. Een enkele scholier zag een carrière in de infra sector wel zitten: ‘Ik wil graag machinist worden, want ik heb thuis ook veel machines!’ zo klonk het.
Wij zetten ons ervoor in om dit soort invullingen van SROI in de toekomst vaker in aanbestedingen terug te zien. Als het aan projectleider Luc Graus ligt, gaat dit zeker gebeuren. Hij is één van de aanjagers van het initiatief om de SROI-budgetten in te zetten voor onderwijs, en zo een bijdrage te leveren aan de sector. “Ik hoop dat dit een inspiratie mag zijn voor andere gemeenten. En dat we zo mogen bijdragen aan een grote en stabiele aanwas techniekstudenten in de komende decennia.”
Mooi dat Gemeente Maasgouw ruimte biedt om een dergelijke pilot op te nemen in dit bestek, want dit komt zelden voor. Wij zijn er zeker van dat de scholieren enthousiast en geïnspireerd zijn geraakt om een carrière in de (civiele) techniek te overwegen en kunnen zo’n initiatief daarom alleen maar stimuleren. Bedankt aan Nona Hendriks, Christian Reuls en Rens Jaspers van BLM Wegenbouw en Luc Graus van Gemeente Maasgouw voor het organiseren van deze leerzame excursie.